Kerstmis in Zweden

De Zweden vieren kerst een dag eerder dan wij in Nederland gewend zijn. Kerst wordt op 24 december gevierd, op kerstavond. Wij mochten afgelopen jaren aanschuiven aan de kersttafel bij onze Zweedse buren. Neem een kijkje hoe de Zweden de kersttraditie vorm geven.

In kerststemming

Bevroren besjesNet als in Nederland is het in Zweden gebruikelijk om een kerstboom in huis te hebben. Wie in de stad woont, koopt de boom op de straathoek of op een plein. Maar wie op het platteland woont, haalt de boom gewoon uit het eigen bos of … uit het bos van de buren.

Zweden zijn dol op lichtjes en kaarsen. Is niet gek. Bij Ängarna wordt het in de winter ‘s middags rond 3 uur al donker. Maar de rode huizen, in de sneeuw, met kaarsen (binnen en buiten) vormen een prachtig beeld.

Zweden vieren kerst thuis, samen met familie en vrienden. Er wordt gepraat, gezongen, schnaps gedronken, en gegeten. Het maakt allemaal onderdeel uit van de kersttraditie.

Het kerstmenu
Het is niet gebruikelijk om op kerstavond buiten de deur te eten. Restaurants zijn meestal gesloten. Kerst is in het Zweeds: Jul. En kersttafel = Julbord. Een julbord bestaat uit een aantal gangen.

Er wordt gestart met verschillende soorten ingelegde haring met knäckebröd en boter. Daarna volgen patés en andere koude gerechten. In de volgende gang zijn verschillende warme gerechten aan de beurt. Denk dan aan de Zweedse aardappelschotel met ansjovis: Janssons Frestelse, gekookte aardappels, rode kool, gehaktballetjes, kerstham, rendier- en elandenvlees met sauzen. Het kestmenu wordt afgesloten met verschillende soorten kazen en zoete dessert, zoals bijvoorbeeld Ostkaka.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.