Let op! US Klassiekers

Ik heb er zelf niet zoveel mee maar in de zomer kom je er in Zweden niet omheen. Het zijn klassieke auto’s die ooit gereden hebben op de Amerikaanse wegen. Een rage die meer dan een halve eeuw geleden is ontstaan. Men zegt dat in dit land meer herstelde 1950 klassiekers zijn dan in de VS. Naar schatting worden jaarlijks 5.000 klassieke auto’s en vaak ook hele zeldzame modellen naar dit land verscheept.

Ze werden in het midden van de jaren 1970 vaak gedumpt voor meer moderne en zuinige modellen. Je kunt wel zeggen dat er een subcultuur van Amerikaanse nostalgie heerst in Zweden. Wist u dat Zweden de grootste Corvette-club van eigenaren heeft? Er zijn altijd wel ergens (auto)nostalgiedagen of festivals waar eigenaren met hun oude voertuigen pronken. De Power Big Meet is de grootste show van Amerikaanse bakken in de wereld én is jaarlijks in Västerås, een klein dorpje in Midden-Zweden!

Deze autorage gedijt hier goed op het platteland omdat er genoeg grote schuren en garages zijn die ruimte bieden om deze klassieke auto’s te herstellen. De zomers zijn relatief kort, dus proberen ze hier meer plezier aan deze hobby te beleven door vaak met deze klassieke auto’s rond te rijden.

Maar je hoeft niet ver uit de buurt van Ängarna te gaan want ook deze zomer zag ik er weer diverse rondrijden. Inclusief rockabilly muziek, lederen vestje, en brilcrème. Of je er nu wel of niets mee hebt, je kunt er niet om heen. U bent dus gewaarschuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.