Lucia: het feest van het licht

In de donkere dagen voor kerst hebben de Zweden een bijzondere traditie. Zij vieren Lucia: het feest van het licht. Lucia wordt elk jaar op 13 december gevierd. In de winterperiode is het in Zweden langer donker dan wij in Nederland gewend zijn. In de omgeving van Ängarna gaat het in december rond 3 uur ‘s middags al schemeren en is het snel donker. Mooie gedachte om Lucia ‘het licht te laten brengen’ in deze periode.

Op 13 december brengen Lucia en haar gevolg een bezoek aan gezinnen en ouderen. Lucia loopt altijd voorop en de andere meisjes er netjes achteraan. Zij zingen speciale er tradionele liedjes bij. De meisjes zijn gekleed in witte jurken met rode sjerpen. Één meisje draagt een kroon met kaarsjes op haar hoofd: Lucia. De andere meisjes dragen een kaars in de hand. Na afloop wordt er wat gedronken en koekjes gegeten. Deze ceremonie wordt op een aantal plaatsen herhaald.

Lucia verkiezing
Aan welk meisje de rol van Lucia mag spelen – en dus de kaarsen op haar hoofd mag dragen – gaat in de regionale media een verkiezing vooraf. Degene met de meeste stemmen wordt Lucia, zij gaat voorop in de processie en heeft dus de kandelaar met kaarsen op haar hoofd. De andere meisjes hebben ook een rol, zij lopen en zingen mee in de processies en hebben een kaars in de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.