Met kinderen naar Ängarna

Een vraag die we vaak krijgen is of er voor kinderen wel iets te doen is hier. Het antwoord daarop is: Ja, er is volop te doen! Zonder volledig te kunnen of willen zijn, hieronder een greep uit de mogelijkheden.

Attractieparken:

 • Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby.
  Een attractiepark dat naar kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren is genoemd. In dit park zijn de beroemde plekken uit de boeken van Astrid Lindgren nagebouwd en komen haar figuren, zoals Pippi Langkous, Emil en Ronja (de roversdochter), tot leven in een groot buitentheater.
 • Nils Hogerssons Värld in Södra Vi
  Een attractiepark waarin je heel Zweden in ’t klein kunt bekijken. Het idee is dat je Zweden ziet zoals Nils Holgersson het land zag toen hij op de rug van een gans over het land vloog. Ook veel andere activiteiten, zoals skelteren, midgetgolf en boomklimmen.
 • Elandenpark
  Een elandenpark bezoeken geeft garantie op het spotten van een eland. In Zweden zijn ruim 30 elandenparken. In de buurt van Ängarna kun je bijvoorbeeld naar het elandenpark in Virum (ligt tussen Vimmerby en Västervik in).

  Elandkalf (Virum Älgpark)

  Elandkalf (Virum Älgpark)

Actief:

 • Zwemmen
  In de buurt van Ängarna zijn volop zwemmogelijkheden in buitenwater. De dichtstbijzijnde plek is Homsjön (ca. 2 km van Ängarna), dat is de plek waar vooral de lokale mensen gaan zwemmen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook naar Krön gaan (ca. 25 km van Ängarna) waar je ook een cafetaria bij vindt.In Västervik (ca. 75 km van Ängarna) is sinds kort een zwemparadijs geopend.
 • Wandelen
  De omgeving van Ängarna leent zich uitstekend voor een prachtige boswandeling. Je kunt bijvoorbeeld een deel van Sevedeleden lopen of naar Ingebo Hagar gaan, waar wandelroutes speciaal voor kinderen zijn aangelegd en een goed beeld geven van de prachtige natuur in Småland.Er zijn een aantal mooie plekken waar je een mooi uitzicht hebt over Småland. Bijvoorbeeld Stora Utsikten vlakbij Mariannelund. Ook Skurugata en Skuruhatt (Eksjö) zijn een bezoek waard.
 • Sweden Zipline in de buurt van Växjö
  Alleen voor durfals! Minimum leeftijd is 10 jaar en minimaal 35 kg lichaamsgewicht. In verschillende etappes, met hoge snelheid langs een lijn boven de Smålandse bossen en beken naar beneden glijden of ofwel zippen. Het is een geweldige ervaring, maar er is wel lef nodig om steeds van de hoge torens en platforms af te stappen. Op tijd reserveren!
  Little Rock Lake - Zipline Toren
 • Kleva Gruva in de buurt van Vetlanda
  Een spannende mijnwandeling maken. Helmen, laarzen en lampen kun je ter plekke lenen. Tip: trek warme kleding aan!
 • Smalsparet: fietsen op het spoor (net zoals in het boek de 100-jarige die uit het raam klom en verdween). Er zijn 3 afstanden: 3,5 km, 12 km of 30 km.
 • Kanoën en varen
  De rivier Stångån is prachtig voor een kano- of boottocht. Op Ängarna kunnen de gasten gebruik maken van een Canadese kano (3 pers.), een sit on top kajak (2 pers.) of een vlakwater kajak (1 pers). Reddingsvesten zijn ook aanwezig.
 • Kampvuur. Er is een kampvuurplaats op het erf aanwezig. ’s Avonds kan er met hout uit het bos een kampvuur worden gemaakt.
 • Wildspotten. In de directe omgeving van Ängarna komen o.a. elanden, reeën, wilde zwijnen en andere bijzondere dieren voor. Wanneer je rekening houdt met bepaalde tijden op de dag, des te groter is de kans dat je deze dieren daadwerkelijk in het wild ziet. Regelmatig trekken we er met de gasten op uit om met de jeep op “wildspotavontuur” te gaan. Naast het spotten van dieren is de omgeving ook in trek bij mensen die van vissen en natuurfotografie houden. Om te vissen heb je wel een vergunning nodig.

Musea, filmlocaties, bijzondere plekken in de buurt:

 • Astrid Lindgres Näs in Vimmerby
  Dit is het huis waar kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren in haar jeugd heeft gewoond. Het huis en de tuinen zijn tegenwoordig open voor publiek.
 • Glasblazen
 • Kinderfilm museum (Barnbfilmbyhuset) in Mariannelund
 • Filmlocaties: Katthult en Bullerbyn
  Bij Katthult zijn begin jaren ‘ 70 de films van Emil opgenomen. Je kunt een kijkje nemen in het schuurtje waar Emil heel veel uren heeft doorgebracht om een straf uit te zetten.
  Bij Bullerbyn is een filmlocatie voor verhalen van Astrid Lindgren. Ook hier kun je een kijkje kan nemen. Kinderen kunnen er in het hooi springen en er is een cafetaria waar Zweedse wafels, ijsjes ed worden verkocht.
 • Kvilleken: de oude eik
  Deze eik is ruim 1.000 jaar en oud en heeft een omtrek van … meter. Een bezoekje waard. Een mooie pauze plek om even een kopje koffie of wat fris te drinken.

  De oude eik zomer 2014

  De oude eik zomer 2014

 • Runkesten: een (wiebelend) rotsblok van ongeveer 5 meter hoog, 4 meter breed en 10 meter lang.

  Runkesten

  Runkesten

 • Pelarne kyrka
  De oudste nog in gebruik zijnde houten kerk van Zweden.
 • Zelf een ronde rijden door de bossen rondom Ängarna. Niet alle wegen lenen zich voor een personenwagen en er zijn ook wegen die alleen voor de bewoners toegankelijk zijn, dus let goed op waar je in rijdt. Er zijn voldoende wegen goed toegankelijk voor een personenauto. Het is best spannend om de avondschemering een ronde te rijden en kijken of je misschien een eland, hert of kraanvogel in het wild spot.

  Eland rent weg in 't wild

  Eland rent weg in ‘t wild

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.