Midsommar

Zweden kent verschillende feestdagen die in Nederland niet of nauwelijks bekend zijn. Één daarvan is Midsommar: Midzomer. Voor de Zweden is dit een belangrijke feestdag. Deze dag wordt meestal in gezelschap van familie en vrienden gevierd.

Midsommarafton (Midzomeravond) wordt de eerste vrijdag op of na 19 juni gevierd. En de zaterdag daarna Midsommar. In 2019 vind dit feest dus op vrijdag 19 juni en zaterdag 22 juni plaats. De Zweden vieren dan de komst van de zomer. Overal in het land worden meibomen opgezet: lange palen met een driehoek en twee ringen in de top. Het geheel wordt versierd met bladeren, bloemen, linten en kransen. Rond deze meibomen wordt gedanst en gezongen, vaak begeleid door viool, accordeon en/of gitaar.

De eerste nieuwe aardappelen van het jaar

Op Midsommarafton eten de Zweden vaak de eerste nieuwe aardappelen van het jaar, gekookt met een beetje dille. Daarbij wordt matjessill (gemarineerde haring) met zure room, bieslook, knäckebröd en kaas geserveerd. Bier en Zweedse snaps ontbreken hierbij meestal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.