Recept: Glasmästarsill of Glasblazersharing

Mijn moeder heeft al jaren een fascinerend boek over de Scandinavische keuken. Fascinerend omdat er in het boek niet alleen recepten staan, maar ook verhalen over Scandinavië. Op de cover van het boek staat een foto van Glasmästersill ofwel Glasblazersharing. Deze naam is waarschijnlijk ontstaan omdat de haring in glazen potten wordt ingemaakt. Jaren terug maakte mijn moeder deze haring wel eens voor feestjes. Bij deze het recept voor 6 à 8 personen.

Voor de marinade:

  • 12 eetlepels witte azijn
  • 125 ml water
  • 125 gram suiker

Breng de azijn, het water en de suiker aan de kook. Gebruik een ruime pan van 1 tot 1,5 liter.
Blijf roeren tot de suiker geheel is opgelost. Neem de pan van de hittebron en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

En dan verder:

  • 500 à 750 gram schoongemaakte zoute haring en gedurende 12 uur in koud water gelegd
  • een stuk mierikswortel van 4 cm, geschrapt en dun gesneden of 2 eetlepels geconserveerde mierikswortel, afgedroogd in een theedoek
  • 1 middelgrote wortel, geschild en dun gesneden
  • 2 kleine (bij voorkeur rode) uien, gepeld en fijngesneden
  • een klein stukje gemberwortel, fijngesneden
  • 2 theelepels hele piment
  • 2 theelepels hele gele mosterdzaden
  • 2 grote (of 3 kleine) laurierblaadjes

Was de haring onder koud stromend water en snij de haring in stukjes van 2,5 tot 3 cm.
Leg een dunne laag ui in een literpot (met een goed sluitende deksel).
Daarop enkele stukjes haring, wortels, gember- en mierikswortel.
Bestrooi dit alles met de piment, het mosterdzaad en de laurierblaadjes.
Herhaal dit tot alle ingrediënten in de pot zitten (verdeel alles over ca. 3 of 4 lagen).

Giet de koele marinade in de pot zodat alles net onder staat. Sluit de pot en zet ‘m gedurende 2 à 3 dagen koel weg.

Serveer de haring als voorgerecht of als deel van het smörgåsbord.

Smaklig måltid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.