Recept: Havrepaj med skögsbär

Deze havrepaj is een warme taart met vruchten en wordt als toetje geserveerd. Heerlijk met (koude) vanillesaus (Marsán sås in ‘t Zweeds). We ontdekten dit recept jaren geleden bij een Zweedse vriendin. 

Ingrediënten voor de bodem:

  • 2 dl havermout (het droge spul)
  • 2 dl bloem
  • 1/2 dl suiker
  • 150 gram boter

Kneed deze ingrediënten tot een deeg. Bedek de bodem van een ovenschaal (diameter ca. 23 cm) met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Zet de bodem 1 uur in de koelkast.

Oven voorverwarmen, 200 graden.
Zet de bodem daarna 7 à 8 minuten in de voorverwarmde oven.

Dan de vulling:

  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 500 gram verse of bevroren vruchten (bijvoorbeeld frambozen, bessen, rabarber, aardbeien, kruisbessen of bosbessen)
  • Suiker: een laagje suiker over bosbessen, bij de andere vruchten 1/2 dl suiker gebruiken
  • Bij frambozen en bessen kun je ook nog wat geschaafde amandelen erover strooien.

Haal de ovenschaal uit de oven. Strooi de aardappelzetmeel over de bodem. Dan de vruchten en de suiker (en eventueel de amandelen) over de bodem verdelen. De paj terug in de oven zetten en nog ongeveer 5 minuten opwarmen. De paj is klaar wanneer de vruchten zacht zijn.

Lekker met Marsan sås (een koude vanillesaus)! Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.