Recept: Janssons frestelse

Janssons frestelse is een Scandinavische ovenschotel die een plek heeft op de Zweedse kersttafel. Het is een aardappelschotel met ansjovis en room.

Janssons frestelse betekent Janssons verleiding. Een mooie naam voor een gerecht. Hoe komt een gerecht nu aan zo’n naam? De Zweedse Wikipedia geeft twee verklaringen. In de eerste wordt het toegeschreven aan operazanger Per Adolf Pelle Janzon. Hij werd bekend om zijn dineetjes met bier, snaps en ansjovisschotel. Dit zou hebben geleid tot de naam Janzons frestelse.
En de tweede is dat het gerecht door kokkin Sofie Pauline Brogårde op een feestje met Elvira Stigmark is genoemd naar de film Janssons frestelse (uit 1928). Edvin Adolphsen speelde daarin de hoofdrol en is de favoriete acteur van Stigmark.

De naam van het gerecht vind ik spannender dan hoe dit gerecht aan een naam is gekomen. Daarom is het beter nu een recept met jullie te delen.

Benodigdheden:

  • Ovenschaal van ca. 25 x 30 cm
  • Oven, voorverwarmen op 200 graden

Ingredienten:

  • ca. 1 kilo aardappels
  • 2 uien
  • 200 gram ansjovis
  • 3 dl room
  • 3 dl paneermeel
  • 2-5 el boter

1. Aardappels schillen en in stukjes snijden.
2. Uien pellen en snipperen.
3. Ansjovis in kleine stukjes snijden. Let op! Het blikje met het restant van de olie bewaren, dat heb je later nog nodig.
4. Ovenschaal invetten. De helft van de aardappels in de ovenschaal leggen, de uien en ansjovis daar bovenop. Eindig met de andere helft van de aardappels.
5. Verdeel de olie uit het blikje ansjovis en de room over het gerecht.
6. Paneermeel eroverheen strooien.
7. De boter verdelen.
8. De aardappelschotel ongeveer 1 uur de in het midden van de voorverwarmde oven zetten. De ovenschotel is klaar zodra de aardappels zacht zijn.

Voor de variatie

Vervang de ansjovis door gehakt en je krijgt een Karlssons frestelse. En een vegetarische variant maak je gewoon zonder ansjovis (of gehakt). Het gerecht heet dan Hanssons frestelse of Svenssons frestelse.

Smaklig måltid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.