Recept: Kanelbulle

Bij een Zweedse koffietafel worden altijd kanelbullar ofwel kaneelbroodje geserveerd. Vaak naast allerlei koekjes, gebakjes, speculaasjes en biskwietjes. De Zweden zijn zo trots op hun kaneelbolletjes, dat dit bolletje zelfs een eigen feestdag heeft: Kanelbullardag. Dit wordt op 4 oktober gevierd.

Kaneelbroodjes zijn kant-en-klaar te koop bij de bakker of in de supermarkt. Maar je kunt ze ook zelf maken, bij deze een recept.

Voor het deeg:

  • 8 dl bloem
  • 1 dl suiker
  • 0,5 theelepel kardemom
  • 0,5 theelepel zout
  • 60 gram gesmolten boter
  • 3 dl lauwe melk
  • 1 zakje gist (vers of droog)

Kneed deze ingrediënten tot een soepel deeg. Doe het deeg in een beslagkolom en dek deze af met een theedoek. Laat het deeg vervolgens een half uur rijzen op een tochtvrije plaats.

Voor de vulling en afwerking:

  • 50 gram gesmolten boter
  • kaneel
  • suiker
  • 1 geklopt ei
  • witte kandijsuiker

Oven voorverwarmen, 250 graden.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken op een verstoven aanrecht (of werkblad). Rol 1 helft van het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter. En strooi er gelijkmatig en ruim kaneel en suiker naar smaak overheen. Rol de plak op tot een lange dikke rol. Snijd deze in ongeveer 8 stukken, leg de plakken op een bakplaat, een theedoek erover heen laat opnieuw een half uur rijzen.
Vervolgens doe je hetzelfde met de andere helft van het deeg.

Bestrijk de gerezen plakken met geklopt ei. Strooi de kandijsuiker eroverheen en bak de broodjes in 10 à 15 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.