Recept: Köttbullar

Köttbullar ofwel Zweedse gehaktballetjes. Bekend geworden door IKEA, die de gehaktballetjes in de winkels verkoopt. Daar zijn de gehaktballetjes ook kant en klaar te koop. Maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Lekker met (gebakken) aardappels, salade en veenbessencompote.

Ingredienten voor de gehaktballetjes:

  • 1 ui
  • 1 ei
  • 2 eetlepels boter
  • 2 sneetjes oud brood zonder korst
  • 6 eetlepels slagroom
  • 500 gram (runder)gehakt
  • 1 eetlepel peterselie (fijngesneden)
  • zout en peper
  • Eventueel 3 eetlepels paneermeel

Ingredienten voor de compote:

  • 200 ml water
  • 100 gram suiker
  • 200 gram veenbessen (of cranberry’s), afgespoeld met water
  1. Pel en snipper de ui.
  2. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en fruit de ui tot deze glazig is. Laat afkoelen.
  3. Besprenkel het brood met de slagroom en prak het fijn. Klop het ei los.
  4. Doe het gehakt in een kom en voeg brood, ei, ui, peterselie, zout en peper toe. Kneed goed door. Draai kleine gehaktballetjes van het gehakt, doorsnee circa 3 cm. Rol de balletjes eventueel door paneermeel.
  5. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Laat de ballen, afgedekt, zachtjes in 10 minuten gaar worden door de pan voortdurend in beweging te houden.
  6. Breng voor de compote het water en de suiker in een pan aan de koek en voeg de veenbessen toe. Laat dit 8 tot 10 minuten op laag vuur indikken. Voeg af en toe wat extra water toe. Serveer de compote er apart in een schaaltje bij.

Smaklig måltid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.