Recept: Semlor – Zweedse traditionele feestbollen

De Zweden hebben in deze tijd van het jaar een traditie die wij in Nederland niet kennen. Zij eten ‘semlor’: zweedse feestbollen gemaakt van bloem, gevuld met amandelspijs en slagroom en bestrooid met poedersuiker. Traditioneel worden ‘semlor’ op de laatste dag voor de vastenperiode – 40 dagen voor Pasen – gegeten. Maar tegenwoordig worden ‘semlor’  tussen Kerst en Pasen verkocht en gegeten.

Wil je ‘semlor’ een keer zelf maken? Wij delen graag een recept.

Ingredienten:

Voor de feestbollen:

  • 100 gram boter
  • 3 dl melk
  • 50 gram gist
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 dl suiker
  • 1 ei
  • 1 lt bloem

En verder:

  • 1 ei
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 dl warme melk
  • 1 dl suiker
  • 2 dl slagroom (naar eigen wens zoeten met suiker)
  • poederdsuiker

Maak eerst de bollen:
Smelt de boter, voeg de melk toe en verwarm dit mengsel tot 37 graden.
Kneed dit mengsel samen met de andere ingredienten voor de feestbollen tot een soepel deeg. Laat het deeg 30 minuten rijzen.

Het deeg nog een keer kneden en maak er kleine bolletjes van. Leg deze op een ingevet bakblik. Dek het af met een vochtige doek en zet het bakblik 30 minuten weg om te rijzen.

Oven voorverwarmen op 225°C.

Bestrijk de bolletjes met het ei. Bak de bolletjes 10 à 15 minuten in de oven. Laat de bolletjes afkoelen.

Snijd van de bolletjes het bovenste kap je af en haal een deel uit het broodje. Doe dit in een schaal. Meng dit met de amandelspijs en melk. Verdeel de vulling over de bolletjes.

Klop de slagroom en doe in elk bolletje een flinke dot slagroom.
Leg het kapje er boven op en bestrooi de ‘semlor’ met poedersuiker.

Lekker bij de koffie of thee. Smaklig!

One Reply to “Recept: Semlor – Zweedse traditionele feestbollen”

  1. gerrie koekoek

    Ze zijn verrukkelijk. Toen ik 14 dagen geleden in Zweden was, heb ik semlor uit de winkel gehaald, via de boot, richting huis en in de vriezer gedaan. Maar niks is lekkerder dan een eigen gemaakte semla.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.