Runkesten: wiebelend rotsblok

Een wiebelend rotsblok van ongeveer 5 meter hoog, 4 meter breed en 10 meter lang. Het is ons nog nooit gelukt om dit rotsblok in beweging te krijgen. Een wandeling naar Runkesten is een leuk uitje. En steeds weer proberen of er beweging in het rotsblok te krijgen is.

De legende: een boze reus 
Volgens de legende heeft reuzenvrouw Kåra de steen in een boze bui richting de kerk in Rumskulla gegooid. Ze zou last hebben gehad van de kerkklokken. Tijdens de worp brak de steen in 2 stukken. De ene helft kwam terecht bij Krogstop in Pelarna. En de andere helft kwam terecht ten zuiden van Rumskulla. Kåra komt terug en vernietigt degene die het rotsblok kantelt of van zijn plaats krijgt.

Runkesten

Of was het door het ijs?
In de afgelopen miljoen jaren heeft het landijs verschillende delen van Noord en Midden Europa bedekt. Runkesten is waarschijnlijk honderden kilometers met het ijs mee getransporteerd en hier op een punt blijven liggen.

Zo kom je er
Met de auto rijd je van Ängarna via weg 40 richting Mariannalund. Net voor Mariannelund sla je rechtsaf richting Rumskulla. Na ca. 1 km parkeer je de auto bij het bord Runkesten en volg de wandelroute Sevedeleden. Runkesten ligt ongeveer 500 meter van de weg. Je kunt ook te voet vanaf Ängarna naar de Runkesten. In het vakantiehuis liggen kaartjes met de (wandel)paden.

Eén antwoord op “Runkesten: wiebelend rotsblok”

  1. Lonk

    Gaaf verhaal.
    Ik heb in Sodra Vi gewoond op de Ivarsuddevagen. Ook daar hadden we deze rotsen in de tuin. Het huis was gedeeltelijk gebouwd in de rotsen, zoals wel vaker in Zweden. Er gingen daar ook verhalen rond. Ik hou het maar op de IJstijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.