Surströmming: bolle blikjes haring

Op de derde donderdag van augustus openen sommige Zweden bolle blikjes met sterk ruikende haring. Het is dan tijd voor Surströmming premiere. De haring wordt in mei en juni in de Oostzee gevangen en na een speciale behandeling ingeblikt. Het bijzondere is dat de blikjes bol gaan staan en soms bijna uit elkaar barsten. Bij het openen van een blikje komt zo’n sterke lucht vrij dat geadviseerd wordt de blikjes alleen buitenshuis of onder water te openen. Surstromming wordt gegeten met bijvoorbeeld knäckebröd, gekookte aardappels, ui, gräddfil, tomaat, bieslook en dille.

Blikjes surströmming vind je in het koelvak bij de vis in de supermarkt. Lees meer over Surströmming op Wikipedia.

Jamie Oliver bezocht tijdens een bezoek aan Zweden een Surströmming premiere:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.