Vasaloppet: de grootste langlaufwedstrijd van de wereld

Op de eerste zondag van maart vindt in midden-Zweden een spectaculaire   langlaufwedstrijd plaats: Vasaloppet. Bijna 16.000 deelnemers, een tocht van 90 kilometer. De start is in Sälen. De eindstreep ligt in Mora. Via de website van de Vasaloppet is de wedstrijd live te volgen.

Andere wedstrijden
In de week voor de wedstrijd worden ook andere langlaufwedstrijden gehouden. Zo zijn er bijvoorbeeld voor kinderen korte tochten (vanaf 3 kilometer), maar het is ook mogelijk een halve vasaloppet (45 kilometer) te doen.

Eerste keer in 1520
Gustav Erikson Vasa maakte de tocht van Sälen naar Mora in 1520. Hij was toen op de vlucht voor de Denen. Onderweg probeerde hij boeren en bewoners van de dorpen te overtuigen om in opstand te komen tegen de harde Deense heerschappij. Ook in Mora probeerde hij steun te vinden, maar de bewoners vroegen bedenktijd en wilden overleggen met de dorpen in de buurt. Omdat er Denen in aantocht waren, moest Vasa zijn vlucht voortzetten. De mensen in Mora hoorden toen over de praktijken van de Denen en wilden Vasa alsnog steunen en helpen. De twee beste skiërs werden achter Vasa aangestuurd, bij Sälen haalden ze hem in. Zo is het parcours van de Vasaloppet ontstaan. Vasa leidde de opstand tegen de Denen, die uiteindelijk werden verjaagd. Gustav Vasa werd daarna tot koning van Zweden gekroond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.