Wandelen in de omgeving van Ängarna

Wanneer je besluit om naar Ängarna in Småland te komen, horen een paar wandelschoenen op je inpaklijst te staan. De omgeving is de moeite waard om te voet te ontdekken. De eindeloze bossen, heuvels, meren en rotspartijen leveren prachtige foto’s op, maar zijn vooral een bijzondere ervaring. Je kunt lange en korte(re) routes lopen. Sommige routes zijn ook goed met kinderen te doen. Het is een geweldige manier om de natuur in Småland te ontdekken. De wandelroutes worden vaak met bordjes en kleuren aangegeven.

Afgelopen zomer hebben wij een deel van Sevedeleden gelopen. De hele route is ca. 50 km. De route loopt door de bossen, over heuvels, langs meertjes. Indrukwekkend is Trollegata, een kloof met aan één kant een rotswand van ca. 40 meter hoog. Een deel van de route gaat over plankjes om drassige stukken te overbruggen. Soms ga je met behulp van touwen paden omhoog of omlaag. Op het laatste deel van onze route werden we beloond met een geweldig uitzicht over de omgeving van Ängarna.
Wij zijn onze wandeling bij Ängarna gestart en bij de Runkesten op de route van Sevedeleden gekomen. Als je (een deel van) Sevedeleden gaat lopen, raden wij je aan om zelf eten en drinken mee te nemen. Onderweg kom je (bijna) geen supermarkten of cafeetjes tegen om iets te kopen. Wel staan er soms bankjes langs de route waar je een pauze kunt houden.
Sevedeleden maakt deel uit van een wandelroutenetwerk dat door heel Zweden loopt. Meer informatie vind je op www.vandring.se.

Småland heeft ook korte(re) routes om de omgeving te ontdekken en de eindeloosheid te ervaren. Ook voor kinderen zijn deze goed te doen. Zo kun je bij Ingebo Hagar kiezen uit drie verschillende routes. De kortste is 1,2 km en juist voor families met kinderen. De langste route is 4,2 km. Ingebo Hagar is ook een cafeetje waar je eten en drinken kunt kopen.

In de categorie korte routes kunnen we je Skurugata en Skuruhatt bij Eksjö aanraden. Daar schreven we al eerder over Een paar goede wandelschoenen, een lange broek en trui zijn wel aan te raden. Op het hoogste punt: Skuruhatt (337 meter boven NAP) heb je een prachtig uitzicht over de bossen en meren van Småland. In de zomer kan het temperatuurverschil hier oplopen tot 20 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.